9 Nisan 2013 Salı

İçli Köfte

Malzemeler:

1 kg ince bulgur
Yarım kg ince çekilmiş yağsız kıyma
2 adet yumurta
1 su bardağı un
3 bardak su (Bulguru ıslatmak için)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
3 adet limonun suyu
1 demet maydanoz
8 bardak su (Köfteleri haşlamak için)
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemeleri için:

250 gr köftelik kıyma
125 gr margarin
6 baş orta boy soğan
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
Karabiber
Pul karabiber
Tuz

Yapılışı:

Soğanları küçük küçük doğrayın ya da robotta kıyın. Köftelik kıymayı bir tavada kavurun. Kıyma suyunu çekince margarini ekleyin. Malzemeye soğanları ilave edip yarım saat kadar pişirin. Tuz ve  baharatları ekleyip karıştırın. Soğuyunca buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın. Diğer tarafta bulguru büyük bir tepsiye alarak 3 su bardağı sıcak su ile ıslatın ve üzerini kapatın. Bulgurun suyu çekip şişmesi için 1 saat kadar bekletin. Bulgurun üzerine yağsız kıyma, salça, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz ve yumurtayı ilave edin. Yarım su bardağı suyu elinizle serpip yoğurmaya başlayın. Bütün malzemeyi birbirine yedirecek şekilde iki elinizin arasında ovarak özleşene kadar yoğurun. Yoğururken 1 su bardağı unu azar azar serpin. Bulgur yumuşayıncaya kadar ara sıra su serperek yoğurmayı sürdürün. Bulgurlu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ortasını baş parmağınızla çukurlaştırarak ve elinizde çevirerek içli köftenin dışını hazırlayın. Donmuş olan iç malzemeden, ortasındaki boşluğa 1 tatlı kaşığı ekleyip 1 çay kaşığı ceviz içini de ilave ettikten sonra kapatıp yuvarlayın. Büyükçe bir tencerede limon suyu ilave edilmiş 8 su bardağı suyu kaynatın. Kaynamakta olan suda hazırladığınız içli köfteleri haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca kevgirle alın. Limon dilimleriyle birlikte sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder